Specjały litewskie

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska zmieniała się na przestrzeni wieków, wytwarzając unikalną paletę potraw, na którą ogromny wpływ wywarła kultura krajów sąsiednich.

Chleb litewski - czarny

Chleb litewski

Ciemny domowy chleb zawsze był najważniejszym elementem stołu litewskiego. Ten wręcz czarny, zbity, niezwykle aromatyczny wypiek o intensywnym, lekko kwaśnym smaku jest jednym z najbardziej znanych symboli Litwy.

Od wielu lat niegasnącym powodzeniem na Litwie cieszą się potrawy tłuste i pożywne, i wciąż znakomicie smakujące, z ziemniaków i mięsa.

Litewskie cepeliny

Cepeliny ©Jpatokal

Królują tu cepeliny (lit. didžkukuliai). Są to pyzy z surowych (albo mieszanki surowych i gotowanych) tartych ziemniaków, w Polsce często zwane kartaczami nadziewanymi farszem. Chociaż cepeliny przybyły do Litwy z innych krajów, stały się tu tak popularne, że się bez zastanowienia nazywa je tradycyjnym daniem litewskim. Każda gospodyni litewska nazwie owe danie potrawą ponadczasową.

Litewski kugiel ziemniaczany

Kugiel litewski ©Boolve

Nieco inny smak ma kugiel (lit. kugelis) – babka ziemniaczana ze skwarkami, a jeszcze inny – kiszka ziemniaczana (lit. vedarai). Z ugotowanych ziemniaków robi się bliny żmudzkie (lit. žemaičių blynai) – grube placki z ugotowanych ziemniaków i farszu.

Litewski chłodnik

Chłodnik litewski. ©TreasuryTag

Mniej popularne na Litwie są zupy, choć każdy tutaj się zajada prawdziwym, gęstym chłodnikiem. O nim już Adam Mickiewicz wspominał w „Panu Tadeuszu”: “… wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli.”
Tradycyjnie przyrządza się go z buraków lub boćwiny, kwaśnego mleka lub kefiru, świeżych ogorków, śmietany i kopru. Chłodnik podaje się na zimno.

 

Litewski kindziuk

Kindziuk ©A.Strasbourg

Świetne są też wędzone mięsa. Najbardziej znana kiełbasa – kindziuk lub skilandis (wędzona, owalna z siekanego mięsa). Narodowy wyrób litewski podaje się cieniutko pokrajany, najczęściej z czarnym chlebem. Nie jest to potrawa tania ze względu na małą zawartość wody w kiełbasie, ale smakuje wyśmienicie. W 2010 r. Komisja Europejska wpisała kindziuk na listę „Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności”.

Troki - Kibiny (lit. Kibinai)

Kibiny w Trokach

Obecna jest w kuchni litewskiej tradycyjna potrawa karaimska kibiny (lit. kibinai). Jest to rodzaj pierogów z soczystym nadzieniem z siekanego mięsa baraniego lub wieprzowego. Najsmaczniejsze przyrządza się w Trokach w „Senoji Kibininė” lub w sieci restauracji Kybynlar.

Każdy region etnograficzny Litwy słynie ze swoich dań. Auksztota – z blinów, zup, chleba, miodu. Dzukija – z kiełbasy, potraw z grzybów (zupy, sery), z kiełbas, slegtainisu (rolada mięsna). Suwalszczyzna – ze skilandisu, dań z kaczki, band (bliny zapiekane na kiściach kapusty), salamokasu (rodzaj zupy), skruzdelynasu (deser), simtałapisu (deser). Żmudź – to kastinys (lit. kastiny; danie w smaku przypominające masło lub śmietanę), dania z ziemniaków, bliny żmudzkie, kwas z suszonych jabłek, cepeliny. Mała Litwa – to potrawy rybne, zupy, np., juka (rodzaj zupy z kaczki).

Litewskie tradycyjne potrawy serwuje sieć restauracji “Fortas”, ”Bernelių užeiga” (restauracja, której jako pierwszej przyznano certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Litwy), “Čili kaimas”, “Katpėdėlė”, i “Marčėliukės klėtis”.

Litwini od wieków cenią dobre piwo. Dotychczas wiele gospodarstw domowych robi go według pradawnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Obecnie na Litwie działa ponad 80 mniejszych i większych browarów piwa, warzy się ponad 200 jego rodzajów. Najpopularniejsze z nich to Švyturis (najstarszy browar na Litwie), Kalnapilis, Utenos. Najsłynniejszym regionem piwowarstwa na Litwie są Birże (lit. Biržai). Ostatnio wielką popularnością cieszy się niefiltrowane i niepasteryzowane piwo żywe, a także piwa z lokalnych browarów. Do piwa podaje się suszone i wędzone białe sery, smażony chleb z czosnkiem i topionym serem, wędzone uszy świńskie.

Natomiast do kawy (tej żołędziowej, podawanej w niektórych tradycyjnych restauracjach) warto zamówić przepysznego sękacza litewskiego i miodów pitnych („Žalgiris”, „Trakai”, „Bočių”, „Suktinis”, „Trys karaliai” i inne).